Agalara Geldik

Takip Edin

Dünyayı Nasıl Değiştirebilirim Diyenlere 14 Öneri



By  İkram     01:54:00    Etiketler:,,,, 


Çoğu insan bu dünyada pozitif bir değişim yapabilme yeteneğini küçümser. Yapılması gereken şeylerin çokluğu altında ezilirler, yardım edilmesi gereken onca insan ve bir o kadar değişmesi gereken bakış açıları. Yine de bir çok insan dünyada bir şeyleri değiştirebilmek için epey çaba sarf etmekte.



"Ben sadece bir kişiyim,
Yine bir kişi hiç yoktan iyidir.
Her şeyi ben yapamam,
Ama yine de bir şeyler yapabilirim.
Ve her şeyi benim yapamayacağımı bildiğim için
Yapabileceğim o bir kaç şeyi reddetmeyeceğim."

Edwin Osgood Grover

Eğer sen de bu dünyada bir takım şeylerin değişebileceğine inanıyorsan ve bu konuda ufak bir gayret sarf etmek istiyorsan bu yazıda işine yarayabilecek 14 küçük fikir bulunmakta.

Sokak hayvanları için: 


1- Çantanda çoğu büyük markette bulabileceğin üç beş liralık kedi / köpek maması bulundur. Özellikle kış mevsimlerinde bu tür hayvanların ne tür zorluklarla karşılaştığını düşünmelisiniz. Beş dakika telefondan mesaj yazmak bile elinizin soğuktan kasılmasına sebep olurken, ya da kış mevsiminde kar topu yaptıktan sonra elinizi hissedemeyişiniz gibi, bu hayvanlar da her kış mevsiminde aynı soğuğu yaşıyorlar. Bize nazaran onların kalın giysileri ve hazır yemekleri bulunmuyor. Çoğu kedi araba motorlarının içinde sıcaklık ararken köpekler ise dükkanların önünde insanların çok olduğu bölgelerde bir kenarı mesken ediyorlar.

Mahallenizde kedilerin ve köpeklerin sürekli bulunduğu bir noktaya döktüğünüz bir paket mama ile bu mevsimi onlar için daha kolay hale getirebilirsiniz.

2- Aynı zamanda özellikle köpeklerin araba motorlarına giremediği bilgisini göz önünde bulundurursanız, sokak hayvanlarının sık bulunduğu bir bölgeye koyacağınız düzleştirilmiş karton kutu, yerden gelen soğuğu azaltacaktır. Bu sayede daha az acı çekeceklerdir. Hayvanlara da en az insanlar kadar saygı duyulması taraftarıyım. Çünkü bu dünyanın sahibinin sadece insanlar olmadığını düşünüyorum.

Sokak çocukları için:


3- Eğer maddi durumunuz yerindeyse ayda bir kere büyük ilçelerde dilenen, yaşça küçük çocuklardan birisini bulabilir ve onu yakınlardaki bir giyim mağazasından kıyafet alabilir, ardından karnını doyurup aldığınız yere geri bırakabilirsiniz. Bu sayede bir çocuğa ilham olmakla kalmayıp onun belki de yaşama tutunmasını sağlayabilirsiniz. Hadi bu olmadı diyelim, ona yaptığınızı gören mağaza çalışanlarına ilham olursunuz. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız sadece gizliden gizliye yardım yapmakla yetinmemelisiniz. İyiliği herkes görmeli, ancak bunu gösteriş için değil ilham için kullanmayı amaç edinmelisiniz.

Düşünün, siz böyle bir şey yaptınız ve sizin yaptığınız bu olaydan iki mağaza çalışanı çok etkilendi. Aynı şeyi onlar da kendileri yaptılar ve her biri başka iki kişiye ilham kaynağı oldu. Ve bu böyle gitti. İnanılmaz öyle değil mi? Gerçek olmayacak kadar inanılmaz. Ancak bu tür şeyler oluyor.

Dünyada neler neler oluyor, bu mu olmayacak gerçekten. Amerika'da zenci birisi başkan oldu. Düşünün çok değil 50 sene öncesinde zencilere otobüste oturacak yer vermeyen bu insanlar, ülkeyi yönetmesi için bir "zenciye" oy verdi. Hadi buna inanmanız zor olmadı, olabilir dediniz. Ama hemen ardından Donal Trump gibi birisi başkan seçildi. Dünyada neleeer neler oluyor. Bu yüzden hiç bir şeye olmaz demeyin. Bal gibi olur

4- Özel gün kavanozu oluşturun.


Özel bir gün seçin -bu ramazan bayramı olur, yeni yıl olur, yardımlaşma haftası olur- ve arada sırada bu kavanoza, çikolata almaktan başka işinize yaramayacak bozuklukları atın. Kavanoz dolduğunda da bu kavanozu isterseniz bir öğrenci evinin kapısına, isterseniz ayrı yaşayan bir ailenin kapısına bırakabilirsiniz. Ya da tanıdığınız her hangi başka bir insana gizlice ulaştırabilirsiniz. Unutmayın, iyilikler size her zaman geri döner.

5- Atık pil/mavi kapak kavanozu oluşturun.


Yolda karşınıza çıkan pilleri kaldırın ve bir kağıda veya peçeteye sarıp cebinize koyun. Mümkünse çıplak elle de dokunmamaya çalışın. Bu piller eninde sonunda kaldırımdan düşüp toprağa, ya da çöplüğe gidiyor. Ki bu topraktan gelen besinleri biz, çöpteki besinleri ise diğer hayvanlar yiyorlar. Sonuç olarak onlar da ölünce tekrar toprağa geri dönen bu kimyasallar bir şekilde bize geri dönüyorlar. Bu kutular dolduğunda ise en yakınınızdaki bim'e, okula ya da üniversiteye götürebilirsiniz. Bu binalar atık pili de, mavi kapağı da kabul ediyorlar.

Unutmayın tabi ki üç tane pil toplayarak her şeyi değiştiremezsiniz, ancak bir şeyleri değiştirebilirsiniz.

6- Emekçilere destek olun.


Eğer küçük bir şehirde yaşıyorsanız meyve-sebzeyi manavlar ve marketlerden almak yerine doğrudan çiftçilerden almaya çalışın. Bu sayede çiftçilerin haksızlığa uğramalarına göz yummadığınızı göstermiş olursunuz. Çünkü artık çiftçinin 3 liraya sattığı ürünler manava gelene kadar 10 lira oluyor. Durum bu şekildeyken yapabiliyorsak çevremizdeki çiftçilere yardımcı olmalıyız. Hatta bana kalırsa küçük şehirde ve bahçeli bir evde yaşıyorsanız bahçede bir kaç şey yetiştirmeye çalışabilirsiniz. Toprakla uğraşmak bizim kanımızda olan bir şey. Bundan kopmamalıyız.

7- Nezaket gösterin. 


Birilerine nezaket göstermek bir şeyleri değiştirmenin en basit yoludur. Çünkü nezaket göstermenin yüzde yüz etrafa yayılma garantisi vardır. İyilerin iyi, kötülerin de kötü olduğu bir pembe dizide yaşamıyoruz. İyilerin iyilik yapmasının da, kötülerin kötülük yapmasının da bir takım sebepleri vardır. Dün iyi olan, bugün kötü olabilir. Ama nezaket göstermek iyiliği yaymak demektir. En basitinden metroda asansöre yetişmeye çalışan birisi için kapıyı tutup bekleyebilirsiniz. Ya da BİM'de sizden sonraki kişinin elindekiler azsa önce onun geçmesine izin verebilirsiniz. O gün işe/okula üzgün gelen bir arkadaşınıza dürüst bir iltifatta bulunabilirsiniz.

Bunları biliyor muydunuz? Birisine iyilik göstermeniz mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olur. Ama sadece iyiliği gösteren kişide veya iyilik yapılan kişide değil, aksine bu iyiliği gören herkeste salgılanmasına sebep olur. Bu yüzden iyilik bulaşıcıdır.

8- Başka insanlara hayat bağışlayın. 


Bir tıbbi merkeze gidip organ bağışı için dilekçe verin. Bu konu çoğu ülkede çok tartışılan bir konu. İnsanlar genel olarak organ bağışlamaya çok ön yargılı davranmaktalar. Her ne kadar herkes ölümün kaçınılmaz olduğunu bildiğini söylese de, sanırım bunu yapmak ölüm hakkında elimizden hiçbir şey gelmeyeceğini itiraf etmek anlamına geldiği için yapamıyoruz. Yapamıyoruz çünkü korkutucu.. Ama bu gerçek. Her gün insanlar ölüyor. Her gün doğal nedenlerden ölenler gibi bir de organ yetmezliğinden ölenler oluyor. Bu her ne kadar uzak görünse de, yarın bir gün sizin başınıza gelme ihtimali de olan bir durum. Bu yüzden buna duyarlı olmalıyız diye düşünüyorum.

9- Kök hücre bağışçısı olun.


Bir hastaneye gidin ve kök hücre bağışçısı olmak istediğinizi söyleyin. Sizin kanınızı alacaklar ve eğer uygun bir eşleşme çıkarsa sizi arayacaklardır. Kök hücre bağışı ise düşünüldüğü gibi kesip biçme olmadan yapılan bir şey. Kolunuzdan kan alır gibi kök hücresi alıyorlar artık. Ancak işlem can yakmamasına rağmen 2-3 saat kadar uzun olabiliyor.

10- Çevreyi temizleyin.


 Arkadaşınla veya sevgilinle piknik yapmaya git, gitmişken bu alandaki çöpleri de topla. Bu şekilde hem çevreye hem de arkadaşınla olan ilişkine bir tık daha iyilik katmış olacağına inanıyorum. İnsan doğaya yardımcı olduğunda kendisini çok daha rahatlamış ve faydalı hisseder. Dedim ya bu kanımızda olan bir şey. Toprağa ve ağaçlara olan bağımızı ne kadar kopartırsak o kadar insanlıktan uzaklaşır, stresli ve huzursuz bir hayat geçiririz.

11- Hafta sonu vejetaryeni olun


 Hayvan haklarını savunmak istiyorsanız ama vejeteryanlık da size göre değilse part time vejetaryen olabilirsiniz. Bilim insanları ısrarla vejetaryenliğin insanlar için daha sağlıklı bir hayat sunduğunu söylese de ben dahil çoğu insan vejetaryenliğe olamıyor. Çünkü beslenme alışkanlıklarımız çoğunlukla et üzerine ve insanlar olarak hem etçil hem de otçul beslenmemiz gerektiği için bitkisel beslenme bize çok zor geliyor. Ancak marketlerden alınan istisnasız tüm etler, korkunç şekilde tıkış tıkış kesimhanelerde beslenen tavuk, inek, dana, koyun vb hayvanlardan üretiliyor.

Amerika da yapılan bir araştırmaya göre hayvanlar hastalanmasın diye samanlarının içine katılan antibiyotiklere direnç kazanan bir bakteri türü, geçtiğimiz senelerde yüzlerce insanın ölmesine sebep olmuş. Ayrıca diğer araştırmalara göre hayvansal gıdayı azaltmak kalp krizi riskini düşüren en önemli faktörlerden birisiymiş. Bu yüzden Graham Hill isimli bir kişi hafta içi/sonu vejetaryenliği isimli yeni bir yol sunmuş. Buna göre insanlar et tüketimini belli günlerde keserlerse ete olan talep ciddi miktarda azalacak, böylelikle etten tam anlamıyla vazgeçilmemiş olunurken hem de bir sektörde kötü şartlarda beslenen hayvan sayısı azalacaktır.

12- Çocuklarınıza toleransı aşılayın. 


Dünyayı değiştirmenin en kolay yolu ya öğretmen olmaktır ya da ebeveyn olmak. Bu sayede genç beyinleri daha duyarlı ve bilinçli bireyler haline getirebilirsiniz. Örneğin çocuklarınıza farklı kültürlerin içinde bulunduğu kitapları okuyabilir, farklı kültürlerin yemeklerini yedirebilirsiniz. Farklı kültürden insanların tablolarını duvarınıza asabilirsiniz. Dünyada sadece kendisi olmadığını anlaması için ve ufkunu erken yaşta genişletebilmesi için böyle şeyler yapmanız çocuğunuzun ileride daha sosyal ve arkadaş canlısı olmasına yol açacaktır.

13- Yaşlı bir insana yardım edin.


Çevrenizde illaki yalnız yaşayan veya sıkıntılı bir yaşlı insana denk gelirsiniz. Bu insanlara yardım ederek onların sıkıntılı zamanlarında destek olabilirsiniz. Yardıma ihtiyaçları olduğunu anlayabilmeniz için onlarla ufak bir konuşma açmanız yeterli olacaktır. Havadan sudan sohbet ederken bir bakmışsınız karşınızdaki teyze bir takım şeylerden şikayet etmeye başlamıştır :) Her zaman işe yarayan bir taktiktir, tavsiye ederim.

14-  25 dolar borç verin. 


Kiva.org isimli bir organizsayon yardıma ihtiyacı olan insanların diğer insanlardan borç alabilmesine yardım ediyor. Bu sayede traktöre ihtiyacı olan çiftçi, ilk adımı atmaya çalışan esnaf ve diğer bir sürü kişi gerekli parayı sağlıyor. Ve size verilen süre içerisinde (1 ay olur, 5 ay olur, 1 sene olur) 25 dolarınızı size geri ödüyor. Eğer gerçekten geçim sıkıntınız yoksa böyle bir şey yaparak insanlara çok büyük yardımlarda bulunabilirsiniz. Hem borç olarak veriyorsunuz, hem de insanlara yardımcı oluyorsunuz. Sitenin ismini şöyle bırakayım: Kiva.org (Yüzde 96,2 geri ödeme oranı olduğunu söylüyor sitenin sahibi)


Sonuç olarak, dünyayı değiştirmek için milyon liralarınızın olması gerekmiyor. Yapmanız gerekenler aynı bu listede yazılanlar gibi ufak tefek şeyler. Olduğunuz insanın en iyi versiyonu olmaya çalışmanız, sevmeniz ve sevgiyi yaymanız, öğrenmeniz ve öğretmeniz her geçen gün dünyayı daha iyi bir yer yapıyor zaten. Bu arada liste bu şekilde uzar da uzar. Eğer aklınıza bir şey gelirse yorumlar kısmına yazıp listemizi uzatabilirsiniz :) Görüşmek üzere..

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

4 yorum:

  1. Çok faydalı projeler kutlarım.

    YanıtlaSil
  2. İnsanları değiştirirsek dünya da değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi değiştirirsek çevremizdeki insanlarda dünya da değişecektir zamanla :) Yorum için teşekkürlerr

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır