Agalara Geldik

Takip Edin

Depresyonda Olan Bir Arkadaşa Nasıl Yardım Edilebilir?



By  İkram     12:00:00    Etiketler:,,,, 


Depresyon hayatın her aşamasında yediden yetmişe her insanı etkileyebilecek, zor ama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gündelik hayatınıza engel teşkil eder, acı çekmenizi sağlar ve sadece kendinizi yıpratmakla kalmaz aynı zamanda etrafınızdaki insanları da yıpratırsınız.



Eğer sevdiğiniz birisi depresyondaysa, içinde bulunduğunuz durumda çaresizlik, acı, kızgınlık, endişe ve mutsuzluk gibi bir çok duygu hissediyor olmanız muhtemeldir. Bütün bu duygular gayet normal, bir arkadaşınızın ya da aile bireyinizin acı çektiğini görmek her zaman kolay olmayabilir. Ancak unutmayın ki bütün bunları kendi üzerinize yük olarak görmek sizi daha da fazla yıpratacaktır.

- Depresyonu anlamak -

Depresyon ciddi bir durumdur. Bu durumu asla hafife almayın çünkü depresyondaki bir insan parmağınızı şıklattığınız anda depresyondan çıkamayabilir. Depresyon insanın içindeki enerjiyi, motivasyonu ve iyimser bakış açısını tabiri caizse kurutur. Bu da kişinin depresyondan çıkma konusunda oldukça zorlanmasına sebep olur.

Depresyon, kişinin insani ilişkilerde zorluklar yaşamasına sebep olabilir. Depresyondaki birisi oldukça kırıcı şeyler söyleyebilir. Bu yüzden bunları kişisel algılamayın ve sürekli yanında olduğunuzu belli edecek davranışlarda bulunun. Onlara kızmadığınızı bilmeleri onlar için biraz gönül ferahlığı sağlayacaktır.

Birisinin depresyonunu tedavi edemezsiniz. Ne kadar uğraşsanız da bunu yapabilecek güç sizde değil karşınızdaki insandadır. Onun depresyonunun sebebi siz değilsiniz, bu yüzden sadece mümkün olduğunca sevgi ve desteğinizi ona anlatın. Bu onların etrafındaki karanlık bulutları dağıtmalarına bir nebze de olsa yardım edecektir.

Depresyonun belirtileri:


  • Hiçbir şeyi umursamamaya başlamak
  • İşe, okula, sınavlara, aileye, yemek yemeye ilgiyi kaybetmek
  • Sürekli uyumak istemek ya da hiç uyuyamamak
  • Ağrılardan şikayetçi olma (baş, bel, mide gibi)
  • Çok yemek yemek ya da hiç yemek yememek



Depresyon özellikle insanların bireyselleşip toplumdan uzaklaşmaları sebebiyle gerçekleşir. Bu gibi bir durumda depresif bir insana yapabileceğiniz en iyi şey onu bulunduğu toplulukta, bu aile, okul, iş yeri veya herhangi bir yer olabilir, önemli olduklarını hissettirmek. Onları kaybetmek istemediğinizi ve onları sevdiğinizi belli etmeniz gerekmektedir. Depresif bir insanın kafasından sık sık "Bugün ölsem yarın ağlarlar ama sonraki gün kimsenin aklına gelmem" cümlesi geçer.

Onlara bunun yanlış olduğunu kanıtlamanız ve inanmalarını sağlamanız gerekmektedir.

Depresyonda olan birisine yapabileceğiniz en iyi şey onlara tavsiye vermek değil, onları dinlemek olacaktır. Konuşmaya başlayıp onlara:

  • İyi misin? 
  • Son zamanlarda epey halsiz ve mutsuz görünüyorsun. Böyle olmandaki sebebi anlatmak ister misin?
  • Ne zamandan beri bu şekildesin?
  • Yardım almayı hiç denedin mi? 
  • Sana yapabileceğim en iyi yardım şuan ne olabilir? 
  • Kendini iyi hissedene kadar sarılmak ister misin? 


gibi sorular sorun ve anlattıkları her cümleyi kelimesi kelimesine iyice dinleyin. Onları anlamaya çalışın.

Son olarak eğer ki bu arkadaşınız ya da aile bireyiniz kendine zarar vermek gibi şeylerden bahsetmeye başlamışsa bunu en yakın sağlık kurumuna haber verip profesyonel yardım arayarak atlatmaya çalışın. Depresyonda olan birisinin intihara kalkışmadan önceki saatlerde oldukça mutlu, neşeli ve sakin olduğu görülür. Psikologlar bunun intihara girişme belirtisi olabileceğini söyler çünkü artık karar verilmiştir ve acı bitmiştir. Bu konuya da dikkat etmenizde fayda var.

Unutmayın depresyon alaya veya hafife alınacak bir şey değildir. Bir kelimelik hatanız bile o an için karşınızdaki insana son damla olabilir.

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

1 yorum:

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır