Agalara Geldik

Takip Edin

Covid19 Paniği ve Virüsler ile Bakterilerin Farkları



By  İkram     02:56:00    Etiketler:,,,,,,,, 


Merhaba agalarım, öncelikle kısa bir giriş yapmak istedim çünkü bu yazıda kullandığım üslup benim normal yazılarımdan bir miktar farklı olacak. Çünkü bu yazı aslında benim Almanca Çeviri ödevimdi. Çeviri yaptığım güzel ve bilgilendirici bir metni blogumda neden paylaşmayayım diye düşündüm. Neden olmasın dedim. Hazırsanız yazımıza başlayalım :) Ödevimi de incelemiş olursunuz hem :) kötü biraz :) üzgünüm iyi bir öğrenci olup özenemediğim için :(


Patojenler nelerdir?

Patojenler, tıpta mikroplar olarak da adlandırılmaktadır. Bu mikroorganizmalar veya hücre altı patojenler başka organizmalara girdiklerinde bulundukları organizmalara zarar verebilirler. Patojen olarak adlandırdığımız bu canlılar; alg, bakteri parazit, mantar veya virüsler olabilir.

Bakteri ve virüsler arasındaki farklar nelerdir?

Bakteriler de virüsler de hastalığa yol açabilirler ancak ikisinin arasında büyük farklar bulunmaktadır. Bugün sizlere bu iki patojenin de büyük farklarını açıklayıp, ilaçlarla olan mücadelelerini anlatacağız.

Gündelik yaşantımızın kaçınılmaz misafirleri: Bakteriler ve virüsler… Onlar hakkında bildiğimiz şeyler sırasıyla, insan gözüyle görülmedikleri, neredeyse her yerde bulunmaları ve bizi hasta etme gücüne sahip olmalarıdır diyebiliriz. Bu canlılar dünya üzerinde hiç gözle görülebilecek boyutta canlı olmadığı zamanlardan itibaren yaşıyorlar ve hepsinin birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Peki bir virüsü bakteriden ayıran şey tam olarak nedir?

Bakteriler canlı olarak tanımlanabilirken virüslere canlı denilemez

Bakterilerin metabolizması da yaşam biçimleri de çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı bakteriler metabolizma faaliyetleri için oksijene ihtiyaç duyarken, diğer birtakım bakteriler için oksijen zehir etkisi gösterebilmektedir. Kimi bakteriler yaşamak için ışığa ihtiyaç duyarken, kimisi ise kükürt gibi kimyasallara ihtiyaç duymaktadır. 

Virüsler ise bakterilerin aksine bir metabolizmaya sahip olmadıkları için canlı yaşam formu olarak sayılmamaktadır.


Koronavirüs Korkusu

Korku, ortak noktası duygusal yaşamın güvensizliğine dayalı olan çeşitli hisler için bir üst kavramdır. Korku sadece hoş olmayan, negatif bir duygu olarak betimlenilemez. Kişinin bireysel deneyimlerine bağlı olarak korku duygusu zevkli bile olabilir. 


Korkunun işleyişi

Evrimsel açıdan korku duygusunun koruma ve hayatta kalma mekanizmasını harekete geçirmek ve böylelikle tehlikeli durumlarda verilecek kararları etkilemek gibi önemli bir görevi vardır. Fakat çok fazla korku tepki vermeyi engelleyebilirken, yetersiz korku duygusu ise gerçek tehlikeleri ve riskli durumları görmeyi güçleştirir.


Korkunun çeşitleri

Korkunun çeşitleri olarak güvensizlik hissi (endişe, utangaçlık, çekimserlik), baskı hissi (Diyet baskısı, kontrol baskısı) dehşet biçimleri (yaralanma korkusu, başarısızlık korkusu) fobiler (yükseklik korkusu, klostrofobi) Panik duygusu (anksiyete, şok) ve piskozlar (takip edilme korkusu, yaşam kaygısı) olarak sayabiliriz.

Korkunun gelişimi

Örnek olarak en yaygın görülen korku çeşidini ele alalım Bu korku türünde biz şimdiki zamanda olan bir olaya odaklanır ve bunun olumsuz sonuçları olacağını düşünürüz. Bu korku mesela yaklaşan bir sınav yüzünden ya da fiziksel birtakım semptomların kötüleşmesi dolayısıyla ortaya çıkabilir. Her zaman gelecekle bir bağlantısı vardır ve düşüncelerimizde olumsuz şekilde gelişeceği üzerine odaklanırız.

Bilmek gerek

Bizim düşüncelerimiz ve inandıklarımız da bu olumsuz sonuçlarda mesuliyet üstlenmektedir. Bu bağlamda aklıma  Placebo-Nocebo etkisi isimli araştırma geliyor. Negatif düşünceler Nocebo etkisi oluşmasına sebep olmaktadır. Örneğin bir sınava hazırlanırken kötü geçeceğine inanırsak veya daha kötüsü o dersten kaldığımızı düşünürsek bunun gerçekleşme ihtimali çok yükseliyor. Aynı durum fiziksel semptomların negatif sonuçlu olacağına inandığımızda da gerçekleşmektedir.

Korkuyu nasıl yenebiliriz?

Positif düşünmenin her açıdan yararlı olduğu bilinen bir gerçek. Fiziksel yaralanmalarda bile vücudumuz hemen tepki verir ve iyileşme mekanizmasını aktive edip bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunu bilmek gerçekten de harika.

Eğer korku varsa her zaman negatif beklentiler de olur. Kendinize zaman ayırın, biraz rahatlayın ve olumlu sonuçlar olacağını düşünmeye çalışın. Öyle bir hayal edin ki sanki çoktan olmuş gibi. Bu konuda mutlu hissedin. Hayattaki güzel şeylere tutunun, her olayın pozitif yönünü görmeye çalışın, kısacası çevrenizdeki olumsuz ne varsa minimalize edin. Bu sayede korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz ve kendiniz için güzel bir şey yapmış olursunuz

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

2 yorum:

  1. Merhaba bir sorum yeni bir blog açtım fotoğrafları internetten alsam telif hakkını ihlal etmiş olur muyum yanıtlarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım fotoğrafın sahibi gelip bizzat şikayet etmedikçe bi sıkıntı olmuyor. Ben de internetten kullanıyorum çünkü

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır