Agalara Geldik

Takip Edin

Sağlıklı bir ilişki nasıl yürütülür?



By  İkram     23:49:00    Etiketler:,,,,,, 




Sağlıklı bir ilişki
yaşam kalitenizi her açıdan yükseltebilir ve mutlu olmanızı sağlar. İlişki kurmamızın da başlıca sebeplerinden birisi bu mutlu olma isteği ya da iç güdüsüdür diyebiliriz. İyi bir ilişki insanın yalnızca mutlu hissetmesini değil aynı zamanda kendisini de sevmesini sağlamaktadır. Kendisini sevmek derken fiziksel olarak kendini beğenmekten bahsetmiyorum, aksine kendisine değer vermekten söz ediyorum. Sizin de başınıza gelmiştir, biriyle ilişkiniz o denli güzeldir ki her sabah günaydın mesajı yazıp güzel bir kahvaltı yaparsınız, ona o akşam pişirdiğiniz o lezzetli yemeğin fotoğrafını atar ve konuşursunuz. Onunla her an buluşabileceğiniz için saçınıza, cildinize, sağlığınıza, giyiminize ve özetle kendinize dikkat etmeye başlarsınız. Tüm bunlar sağlıklı bir ilişkinin size kattığı alışkanlıklara örnek olarak gösterilebilir. Peki bir ilişkinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını ne sağlar? Nasıl uzun ilişki yapılır? Bu konu hakkında arkadaşım ile bir podcast bölümü çektikten sonra bir de blog yazısı yazmak istedim. Bahsi geçen podcast bölümünü de yazının altına link olarak bırakacağım, dolayısıyla yazıdan sonra dinlemek isteyen herkes kolaylıkla ulaşabilecektir.


Sağlıklı ilişki nasıl olur?

Öncelikle sağlıklı ilişki nedir sorusuna gelelim. Sağlıklı ilişki iki tarafın da birbirine ve çizilen sınırlara saygı gösterdiği bir ilişkidir. Dikkat ederseniz burada kavga etmemekten bahsetmiyorum. Aksine kavga etmek de dozunda yapıldığı takdirde ilişkide bazı şeylerin çözülmesini sağlayabilecektir. Önemli olan şey kişisel sınırlara dikkat edilmesi ve kalp kırmadan çözüm odaklı konuşabilmektir.


İlişkinin sağlıklı ve uzun süreli olmasını nasıl sağlarım? Sağlıklı ilişki yürütmenin yolları nedir?


Uzun ilişkinin sırrı karşıdaki insana değer vermekten geçer. İki taraf da birbirine değer veriyorsa uzun ilişkinin temeli sağlam olacaktır, fakat bu tam olarak uzun ilişki yürütebilmek veya sağlıklı bir ilişki kurmak anlamına gelmeyebilir. Her ilişki gibi romantik ilişkiler de zamanla sıradanlaşır ve monoton bir hale gelir. Uzun süreli ilişkilerin en büyük ortak noktası, ilişkinin ateşini kaybetmemelerinden geçer. 


Bu durumu bir kıvılcım olarak tarif edebiliriz. Her ilişki küçük bir kıvılcımla başlar. Bazen ilk görüşte bazen de uzun süreli tanışmanın ardından hafif duygular ve kafamızda "acaba aramızda bir şeyler olur mu?" soruları çıktığında, içimizde bir kıvılcım olduğunu düşünelim. Ardından gelen buluşmalar, canım cicim aylarında yapılan güzel aktiviteler, söylenen iltifatlar ve alınan hediyeler gibi birçok eylem bu kıvılcımı besler. Öyle ki kıvılcım alev haline gelmiştir. Bu aşamada romantik ilişki aşka dönüşür ve karşı tarafa çok yoğun duygular beslersiniz. Ta ki gündelik hayat, ilişkinizde yeniliklerin azalmasına sebep olana kadar.


Gerek evlilik, gerekse sevgililik olsun; ilişkiler yenilikler ile beslenmeye muhtaçtır. İlişkiniyi uzun süreli hale getirmek istiyorsanız karşı tarafa onu önemsediğinizi ufak jestlerle göstermeniz gerekmektedir. Bir hediye almak, iltifat etmek veya sürpriz yapmak ilişkinizi güçlendirecektir. Tabi ki her şey gibi bu eylemler karşılıklı olmak zorundadır. Aksi takdirde kendinizi sağlıklı ilişki kurayım derken toksik bir ilişki içerisinde bulabilirsiniz. Bu konuda da bir podcast hazırlamıştık, eğer sizin durumunuza daha uygun olacaksa o podcaste buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

İlişkiyi canlı tutmanın bir diğer yöntemi araştırmalara göre sağlıklı bir cinsel hayattan geçmektedir. Tabi bu durum kişiden kişiye ve ilişkiden ilişkiye değişim gösterebilir ancak New York Times gazetesinde geçen araştırmaya göre mutlu çiftlerin diğerlerine göre daha aktif bir cinsel hayatları bulunuyor. 


İlişkinin uzun ömürlü olmasını sağlayan diğer konu ise güven temellerini iyi atmaktan geçmektedir. Güven bir ilişkinin olmazsa olmazıdır ve eğer sağlam temeller atılmamışsa ilişkiniz en küçük sallantıda sarsılacak ve hatta yıkılabilecektir. Bunun için karşı tarafı kısıtlamak yerine karşı tarafa net sınırlarınız olduğunu göstermeyi deneyebilirsiniz. Karşı tarafın arkadaşları ile görüşmesini engellemek ilişkiyi sağlıklı kılmaz. Ayrıca aldatma mevzusunu da asla ama asla bitirmez. Sonuçta bir kişiyi kafese tıkarsanız ilk içgüdüsü o kafesten kaçmaya çalışmak olacaktır. Bir kişiye yasak koyarsanız da o yasak partnerinize cazip gelecektir. Bunu yapmak yerine sınırlarınız olduğunu ve bu sınırları aşmak isterse karşı tarafın ilişkiyi bitirmeyi istemesini söyleyebilirsiniz. Böylelikle karşı taraf hem kendini kısıtlanmış hissetmeyecek hem de siz kendinize saygı gösterdiğinizi belli ettiğiniz için partneriniz de en az sizin kendinize verdiğiniz değer kadar size değer vermek durumunda kalacaktır.


Özetle uzun ilişkinin en büyük temelleri bunlardan geçmektedir. Tabi daha birçok etmen ilişkilerin güçlenmesi ve zayıflamasına sebep olabilir. Yukarıda saydıklarımızı ve daha bir çok şeyi Sarılmaları Erteleyelim Podcast kanalında ben ve yakın arkadaşım Simge ele aldık. Sohbet havasında bazı konuları ele aldığımız, çoğu zaman gülüp eğlendiğimiz bu podcasti Spotify, Google Podcastler ve Apple Podcastler üzerinden ücretsiz bir şekilde dinleyebilirsiniz.

Ev işlerini yaparken, arabayla veya otobüsle seyahat ederken, çalışırken veya uyumadan hemen önce podcast dinleyerek rahatlayabilir ve eğlenebilirsiniz. Podcastimizin linkini hemen aşağıya bırakıyorum. Bir sonraki yazıda/podcastte görüşmek üzere :) 

Google Podcastler: Sarılmaları Erteleyelim
Apple Podcastler: Sarılmaları Erteleyelim

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır