Agalara Geldik

Takip Edin

Karıncalar bir anda yok olsaydı ne olurdu?



By  İkram     12:00:00    Etiketler:,,,,, 


Hepimiz zamanında arıların yok olması sonucunda dünyanın tamamen yok olacağını söyleyen bilim insanlarını duymuşuzdur. Bir karınca meraklısı olarak size peki ya arılar değil de karıncalar yok olsaydı sorusunu sormak istiyorum. Karıncalar yok olsaydı dünyada ne gibi değişiklikler olurdu?



1. Gün

Bir kaç yüz bilim insanı ve karınca meraklısı insan haricinde hiç kimse bir şey fark etmeyecektir. Bu bilim adamları çalıştıkları laboratuvardaki karıncaların olmadığını fark ettiklerinde hemen partnerlerini arayıp karıncaları kimin yanlışlıkla serbest bıraktığı konusunda tartışacaklardır.

2. Gün

İnsanlar hala inanılmaz bir şekilde yeryüzündeki karıncaların tamamen yok olduğunun farkına varmazken, örümcekler durumu çoktan sezmiş ve acıkmaya başlamıştır. Bilim insanları hala deneylerinde kullandıkları karıncaların hiçbir iz bırakmadan nasıl kaçtıkları konusunda kafa yormakta ve deneylerine devam edebilmek için bulundukları bölgeden yeni karıncalar aramaya çalışmaktadır.

3. Gün

Dünyadaki insanlar hala karıncaların tamamen yok olduğunu fark etmemiştir ancak örümceklerin sayısında olan artışı sezmiştir. Örümcekler her yerde yiyecek bulmaya çalışmaktadır ve hatta hastanelere örümcek ısırığı hakkında gelen şikayetler artmıştır. Meslektaşlarına karıncalar hakkında bilgi paylaşan bilim insanları dışında kimse karıncalarla ilgilenmemektedir.

4. Gün

Örümcekler genelde yemedikleri diğer böceklere saldırmaya başlar. Bu da böcek populasyonunda ciddi bir etki yaratır. Bilim insanları artık bu konuyu online olarak açık açık tartışmaya başlamıştır. Sosyal medyada ve bir kaç yüz sitede belirli süre tartışılmasına rağmen çok geçmeden ilgi düşmüştür.
Sadece birkaç bin insan durumu umursamaya devam eder.

1. Hafta

Birinci haftanın sonunda örümceklerin artışı zirvededir ve bu insanların dikkatinden kaçmaz. Ayrıca kuşlar da artık oyuna girmiştir. Örümcekler yüzünden azalan böcek populasyonu, kuşların yiyecek bulmasını zorlaştırmıştır. Bu da bazı kuşların tuhaf hareketler sergilemesine sebep olmaya başlar. Bilim insanları olayı gündemde tutmaya çalışmaktadır. Karıncaların yok oluşunun getirileri konusunda makaleler yazarlar.

1. Ay

Kuşlar, örümceklerden kalan böcekleri yiyebilmek için çılgına dönmektedir. Birbirleri ile rekabete girer ve hatta birbirlerine saldırırlar. Birkaç yüz bin insan bilim adamlarının yazdıkları makaleleri okur ve bazıları bu makaleleri farklı dillere çevirip konunun yayılmasında yardımcı olur. Karıncalara ne olduğu bazı TV programlarında ve belgesellerde tema olarak işlenmektedir. Ancak yine de karıncaların yok olmasının dünya çapında bir etki yaratacağını düşünmeyen insanlar için bu yazılar küresel ısınma hakkındaki yazılar gibidir. Bazı insanlar sosyal medya ve talk showlarda bu konu hakkında şakalar bile yapmaktadır.

1. Yıl

Karıncalar artık yoktur ve bu gezegendeki herkes tarafından bilinmektedir. Ancak endişe edilecek daha büyük sorunlar vardır. (Örneğin Hindistan ve Afrika bölgelerindeki kötü hasat ve dünya çapında tarım sektörünün tökezlemesi). Bilim insanları bu konuları karıncalarla bağdaştırıp halkı aydınlatma çabasındadır.

2. Yıl

Çoğu kişi tarafından bilinmemesine rağmen dünyada karıncalar insanlardan kütle olarak daha fazlaydı. Ve bu yüzden karıncalar yok olduğunda tonlarca ağırlıktaki yiyecek de ortadan yok olmuş oldu. Bununla beraber karıncalardan beslenen binlerce böcek ve solucan tarzı düşük yaşam formlarının soyları tükenme derecesinde azaldı. Böcekler tozlaşmadan ve toprağı fertilize etmekten görevli oldukları için yok oluşları dünyada artçı sonuçlara yol açmaya başladı. Toprak ve tarım çok verimsizleşti. Toplam hasat yüzde seksen oranlarında düştü. Azalan yiyeceklerden dolayı fiyatlar inanılmaz derecede yükselmeye başladı. Özellikle bu iki yılın sonunda insanlar "karınca kayboluşu" yaygarasını daha ciddiye almaya başladılar.

5- 10 Yıl

Çok geçmeden insanlar daha verimli olan yerleri ele geçirmek adına savaşlara başladılar. Azalan insan nüfusu dünyanın yiyecek kıtlığı çekmesinden dolayı göz ardı edinildi. Her ülke zamanla ellerinde olan tüm kuvvetlerini kullanmaktan çekinmemeye başladı. Radyoaktif enerjinin savaşlarda kullanılması üzerine insan nüfusu yüzde 90 oranında azaldı.

100 Yıl

Çok geçmeden radyoaktif bölgelerde yeni böcek türleri görülmeye başladı. Bu böcek türleri dünyaya yavaş yavaş yayılırken insanlar hala televizyonlarında, savaş olan bölgelerde neler olduğunu izliyordu. Böcek türlerinin yayılması 1 sene gibi kısa sürede gerçekleşti. Çok sürmeden bitki türleri ve hasat da artış gösterdi. Hasatın getirisi olarak savaşlar oldukça azaldı. İnsanlar tekrar kendilerine yerler edinmeye başladılar. Aile kurdular. Böcek türleri dünyaya tamamen yayılmıştı. Bunlarla beraber insan nüfusu çabucak ikiye katlandı. Yeni insanlar böceklerin fertilize ettiği kullanılmamış topraklara doğru yayılırken böcekler konseylerini toplayıp büyüyen insan istilası hakkında ne yapmaları gerektiğini tartışmaya başladılar.

Son

Konuyu karıncalar hakkında ufak çaplı bilgiler ekleyerek bitirmek istiyorum çünkü karıncalar efsane böcekler. Toprağın altında monarşi ile yönetilen küçük bir şehir kurarlar. Şehrin tüm sakinleri kısır dişilerdir. Bu kısır dişiler tıpkı insanlar gibi iş bölümü ile çalışırlar, kimisi asker kimisi bakıcı kimisi çiftçi kimisi de hayvancılıkla uğraşır. Bazıları mühendislik yapar bazıları da şehrin diğer üyeleri için fedakarlıkta bulunup tüm vücutlarını bal ile doldurup depo görevi yaparlar.

Evet kraliçenin talimatı ile yuvayı genişletip daraltabilirler, başka kolonilere saldırıp yiyecek ve larvalarını çalabilirler. Çaldıkları larvaları yumurtadan çıkınca köle olarak kullanırlar. Topladıkları yaprakları ağızlarında çiğneyip yuvanın en altlarındaki toprağa gömerler ve mantar yetiştirirler. İnsanlardan çok daha önce yerleşik hayata geçmiş olan böcek türüdür. İnsanlardan binlerce yıl önceden beri dünyada var oldukları varsayılıyor. Sanırım bulunan en eski karınca fosili ile ilk insan fosilleri arasında binlerce yıl fark olduğundan dolayıydı ama tam hatırlayamıyorum.

Ek olarak üzerinde çok düşünülmeyen bir konu olsa da hepiniz karıncaların kendi ağırlığının 50 katını kaldırabildiğini duymuşsunuzdur. Basit bir matematik yaparsak bu 50 kilo olan bir insanın 2500 kilo kaldırabilmesi demek oluyor

Dediğim gibi karıncalar efsane böcekler.

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

1 yorum:

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır