Agalara Geldik

Takip Edin

Yapay Zeka Dünyanın Sonunu Getirecek !



By  İkram     23:14:00    Etiketler:,,, 


Teknolojinin her geçen gün, bir önceki günden daha iyi bir noktaya geldiği bu günlerde doğmak gerçekten benim için bir mutluluk sebebi. Ancak bu teknolojinin gelişme hızı bir miktar da olsa canımı sıkmıyor değil. Özellikle gelişen teknolojiden kast edilen şey yapay zeka olduğunda. Bugünkü yazımda öncelikle "yapay zeka nedir?" sorusuna cevap verdikten sonra, sizin de aklınızda soru işaretleri oluşturacak bir deneyden bahsedeceğim. Deneyi araştırdıktan sonra benim aklımda oluşan ilk düşünce "Yapay zeka dünyanın sonunu getirecek" olmuştu. Bakalım sizler neler düşüneceksiniz?


Yapay zeka ya da diğer adıyla Artificial Intelligence nedir?

Yapay zeka bir çoğumuzun bildiği, geri kalanımızın ise sadece simaen tanıdığı ama ismen tanışmadığı bir yazılım bütünüdür. Komplex kodlardan oluşan bu yazılım türleri, sorduğunuz sorulara cevap verebilir, sizinle sohbet edebilir ve en önemlisi öğrenebilirler. Bu yazılımların en popülerleri Siri, Alexa ve Google'dır diyebiliriz.

Yüzeysel olarak yapay zekadan bahsettiğimize göre artık bugünkü yazıyı yazma amacım olan şu malum deneye gelebiliriz. Deneyin ismi Artificial Intelligence Hide and Seek (yani Yapay Zeka Saklambaç Oyunu)

Yakın zamanda bir takım Yapay Zeka araştırmacıları AI Agents dedikleri bot programlar geliştirdiler ve onları birbirleri ile saklambaç oynamaya programladılar. Bu programlara kısaca 'bot'lar diyelim. Bu botlar kendi aralarında iki kategoriye ayrıldılar: Mavi Takım yani Saklananlar (Hiders) ve Kırmızı Takım yani Arayanlar (Seekers)

Oyunun kuralları aşağıdaki gibi:

  • Arayanlar yani kırmızı takım bir süreliğine sayacaklar ve bu sürede mavi takım saklanacak.
  • Sayma işlemi bittiğinde kırmızı takım mavi takımdaki botları aramaya başlayacak
  • Kırmızı takımdakiler sadece aramakla kalmayıp yakalamak da zorunda
  • Mavi takımdakiler sadece saklanmakla kalmayıp görüldükleri zaman kaçmakla da görevliler
  • Oyun haritasında fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere kutular ve rampalar mevcut. İki takımın botları da bu nesneleri hareket ettirebilir veya bulundukları pozisyona kilitleyebilirler. Hangi takım bir nesneyi kilitlediyse, sadece o takım açabilir


Aşama 1: Burası tamamen en ilkel aşama, botlar hareket kabiliyetleri de dahil olmak üzere oyunu öğrenmeye başlıyorlar. Kırmızı takım mavilerden birisini gördüğü anda ona doğru ilerliyor ve mavi takım da onlardan kaçmayı öğreniyor, kovalamaca böylelikle 
başlamış oluyor. 




Aşama 2: Yaklaşık olarak on milyon tur oyunu oynadıktan sonra mavi takım bir çözüm buluyor. Kutuları bir tür sığınak yapmak için kullanma stratejisini geliştiriyorlar. Bu durum kırmızı takımın mavi takımı bulmasını imkansız kılıyor.



Aşama 3: Bir kaç başarısız denemeden sonra kırmızı takım rampaları kullanmasını öğreniyor. Rampayı mavi takımın kilitlediği kutulara dayayıp onları yakalamayı başarıyorlar.



Aşama 4: Milyonlarca oyunda oluşturdukları bu sığınakların işe yaramadığını fark eden mavi takım yeni bir strateji geliştiriyor. Yaptıkları sığınaklara rampaları da götürüyorlar. Böylelikle kırmızı takım rampaları kullanıp mavi takımın saklanmak amacıyla koyduğu kutuları geçemiyorlar. Bu da mavi takımın yakalanma ihtimalini sıfıra indiriyor. Yani en azından araştırmacılar öyle düşünüyordu.



Aşama 5: Buraya kadar her şey aşırı tatlı ve sevimliydi ancak buradan sonrası biraz ürpertici hal almaya başlıyor. Kırmızı takım aslında yapamaması gereken bir şey yapabilmeyi öğreniyor, bu da kutuların üzerine çıkıp sörf tahtası gibi kutu ile beraber hareket etmek..



Şimdi de yeni bir şey öğrenme sırası tekrar mavi takıma geçiyor. Milyonlarca oyun sonunda kazanabilmek için mavi takımın botları kilitleyebildikleri kadar çok kutu kilitlemeye çalışıyorlar ve bunun ardından sığınaklarını inşa ediyorlar.



Aşama 6 (şimdi rahatsız edici kısım geliyor): Artık daha fazla geliştirecek yeni strateji kalmayınca botlar çevrelerini bir takım eşsiz yollar ile değiştirmeye başlıyor. Örneğin,

  • Bazı mavi takımın botları bir kutu alıp oyun alanının dışına çıkmayı öğreniyorlar
  • Bazıları ise rampaları oyun başlar başlamaz haritanın dışına fırlatmayı öğreniyor


  • Kırmızı takımın botları da eğer bir duvara doğru açı ile atlarlarsa havaya sıçrayacaklarını ve bu sayede mavi takımın botlarını görebileceklerini keşfediyorlar




Burada dikkatinizi çekmek istediğim en önemli nokta şu ki, bu bahsettiğim davranışların hiçbiri botlara direkt olarak öğretilmiyor. Bu davranışları kendi kendilerini oyunu milyonlarca kere oynayarak öğreniyorlar ve oyunu her kazandıklarında ödül alıyorlar.

Bu çalışma bize bir yapay zekaları geliştirirken yarıştırma yolunu seçmenin ne kadar hızlı ve efektif bir yol olduğunu kanıtlarken aynı zamanda bir yapay zekanın tek hedefi rakibini yenmek olduğunda ne kadar karmaşık teknikler üretebileceğini de göstermiş bulunuyor.Bu durum da benim açımdan bakıldığında bir miktar korkutucu geliyor. Bana göre yapay zeka teknolojisi gerçekten belki de bu yüzyılın en büyüleyici teknolojilerinden birisi ancak geçmiş yüzyılların en büyük teknolojileri gibi bu teknoloji de insanlığın kontrolünde olmalı diye düşünüyorum. 

Aksi takdirde biz de yapay zeka ile saklambaç oyununun içine mavi takım olarak girebiliriz. Tabi bunlar benim öznel düşüncem, bu konu hakkında  sizin de düşüncelerinizi yorumlar kısmından okumak isterim :) Kendinize iyi bakın

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır