Agalara Geldik

Takip Edin

Herkes Aynı Anda Sigarayı Bıraksa Dünyada Neler Değişir?



By  İkram     03:50:00    Etiketler:,,, 


Dünya sağlık örgütünün verilerine göre toplam 1 milyar 100 milyon insanın sigara içtiği bir devirde yaşıyoruz. Yani demek oluyor ki dünyadaki 7 insandan birisi aktif olarak sigara kullanıyor. Amerika'da ülke nüfusunun yüzde on üçü sigara içiyorken, sigara içenlerin yüzde yetmişi bırakmak istediklerini ama bırakamadıklarını söylüyorlar. Peki ya dünyadaki herkes aynı anda sigarayı bıraksa ne olurdu? Bunun çevreye ve ülkelere etkisi nasıl olurdu?



İlk olarak belirtmek isterim ki ekonomist falan değilim ama araştırmayı çok seven bir insanım. Şu an yazdığım bu yazı da çeşitli videolar ve forumlardaki tartışmalardan edindiğim hipotezlerin mezesi diyebilirim.

Tütün endüstrisi dünyanın en büyük endüstrilerinden birisi. Yüz milyondan fazla insan tütün endüstrisinde çalışmaktadır. Hayal edin çocuk yaşlı dinlemeden tüm Türkiye nüfusu çalışsa bile bu sayıya ulaşamıyoruz. Bu da demek oluyor ki tütün endüstrisinin kapatılması ülke ekonomilerine büyük bir darbe vuracaktır.

En çok tütün yetiştiren ülkeler sırasıyla Çin, Brezilya, Hindistan, ABD, Endonezya ve Türkiye. Bu yüzden en büyük darbeyi alacak ülkeler de bunlar olacaktır. Sigaralardan gelen vergiler ilk üçteki ülkeleri anında ekonomik krize sürükleyebilecek bir etki gösterecektir. Bu yüzden çoğu ülkede ilk yıllarda fiyatlara ek vergiler gelecektir.

Eğer dünyadaki herkes sigara içmeyi bırakırsa ilk beş sene inanılmaz bir işsiz nüfus artışı olacaktır. Ayrıca insanların uzun vadede bakıldığında ortalama yaşam süreleri ve sağlıkları arttığı için yeterli iş imkanının oluşmaması dahilinde işsizlik devamlılık gösterebilir. Dahası, artan ortalama yaşam süresi yüzünden sigorta paralarına büyük bir zam geleceği söyleniyor. Her gün sigaradan kaynaklanan problemler yüzünden ölen insan sayısı 443.000 olduğu düşünülürse kulağa gayet makul geliyor.

Sigaranın vücuda yaptığı zararlı etkileri çoğumuz biliyoruz. Kırışıklığı arttırıp, dişleri sarartıyor. Erkekteki sperm hücrelerini azaltıyor ve gebelik oranını düşürüyor. Ayrıca bakterilerle savaşan hücrelerin ölmesine sebep olduğu için vücutta çıban çıkması gibi cilt problemleri oluşumuna yol açıyor. Durum böyle olunca sigara içen insanların hayat eşlerini bulma oranı sigara içmeyen insanlara kıyasla epey düşüyor. Ancak dünyadaki herkes sigarayı bırakırsa insanların cinsel ve duygusal hayatına da canlılık geleceği için, buna bağlı olarak hem doğum oranı hem de mutluluk seviyesi artacaktır.

Sadece Amerika'nın tütün ürünlerine harcadığı yıllık bütçe yaklaşık olarak 100 milyar dolar. İsterseniz bir de yanına sıfır koyarak yazayım: 100.000.000.000 Amerikan Doları.
Şimdi tütün ürünlerine harcanmayıp ülkede kalan bu parayla ne gibi yatırımlar yapılabileceğini hayal edelim.

  • Uzay araştırmalarına ayırıp kirleteceğimiz yeni bir gezegen bulabiliriz. 
  • Küresel ısınmayı büyük oranda yavaşlatacak olan elektrikli araçlara yatırabiliriz. 
  • Ya da en basitinden Tütün üretiminden boşalan topraklara yeni tarım gıdaları ekip ülke refahını arttırabiliriz.


Herkesin sigarayı bırakmasıyla ekolojik dengede de bir çok şey değişecektir. Örneğin sigara içimiyle ortaya çıkan devamlı karbonmonoksit oluşumu duracaktır. Ayrıca sigara izmaritleri sebebiyle oluşan orman veya mal yangınları da ortadan kalkacaktır. Karbonmonoksit seviyesi atmosferimizde azaldıkça güneş ışınlarının atmosferde tutulma derecesi de azalacak, böylelikle bir kaç sene içerisinde ortalama sıcaklıklar hafifçe düşecektir. Ayrıca sigara paketlerinde ve kağıtlarında kullanılmak üzere kesilen ağaçlar yaşamaya devam edecektir. Bu da oksijen seviyesini yükseltip karbondioksit-karbonmonoksit seviyelerini hızlı bir şekilde düşürecektir. Dolayısıyla bunun da sıcaklığın çok hafifçe düşmesine neden olacağı söyleniyor.

Orman yangınlarının azalması sayesinde memeli, kuş, sürüngen ve eklem bacaklılar gibi ekolojik dengeye ayrı ayrı çok faydaları olan canlıların yaşamı artacaktır. Bu da toprakta oluşan verimliliği arttırırken, kirliliği azaltacaktır. Hepimiz arıların olmadığı bir dünyada hayatta kalamayacağımızı biliyordur diye düşünüyorum ve bu yüzden bu konuyu çok detaylı açma gereksinimi duymuyorum.

İçilen her sigaranın beşte dördü sokaklara ve doğaya atılıyor. Yağmur yağmasıyla kanalizasyona giren bu izmaritler doğal olarak denize dökülüyor. Bilmediğiniz bir şey daha söylemem gerekirse sigaraların izmaritlerindeki maddeler doğada çözülemeyen bir maddedir. İsmi selüloz asetat olan bu madde plastiğin davranışlarını gösterir ama pamuğumsu bir yapıya sahiptir. Bu maddenin özellikle sigara kimyasallarıyla da birleştiği haliyle, suya veya toprağa karışması oradaki canlı yaşamını direkt olarak zehirlemesi anlamına geliyor. Ve her yağmur yağışında belki tonlarca sigara izmariti denizlere doğru yol alıyor. Ne uğruna peki? İki dakikalık stress atma (!) uğruna.

San Francisco'da yere atılan sigaraları toplamak üzere çalışan işçilerin sayısı arttıkça harcanan bütçe de artmış. Bu yüzden sigaralara 20 cent daha zam koymuşlar. Çok ilginç bir bilgi. Düşünün sigara içmenizin devlete bile zararı var. Sen ne kadar etrafı pisletirsen devlet o kadar temizlik görevlisi çalıştırmak zorunda kalacak. Bunların parasını da tabi ki senden vergi olarak geri alacak. Yine kendin edip kendin buluyorsun gerçi.

Son olarak eklemek istediğim şöyle bir şey var. En basitinden anlatmak gerekirse senin yere izmaritini atıp zehirlediğin çimenleri tüketen koyunları-kuzuları yiyoruz. Zehirlenmiş kimyasallarla temasa geçen böcekleri bizim tavuklarımız yiyor. Biz de onların etini yumurtasını yiyoruz. Senin attığın bir izmarit dönüp dolaşıp senin, sevdiklerinin, bizim vücudumuza giriyor. Toprağı zehirliyorsun ve orada büyüyen ağaçtan meyve yediğinde sağlıklı olmayı bekliyorsun.

Eğer sigara içiyorsan buna kendinden başlayıp dur diyebilirsin. Ardından öğrendiklerini sigara içilen ortamlarda arkadaşlarına anlatabilirsin. Unutma bir kişiyi bile değiştirmen senin en büyük mutluluğun olmalı. Düşün ki senin sayende bir sigara tiryakisi zaten aklında olan "sigarayı bırakma kararını" en sonunda aldı. Bu ne demek oluyor biliyor musun? Sayende bir kişi her gün iki paket sigara almamaya başladı. Sayende her gün yerlerde kırk adet (iki paket) sigara izmariti daha az var. O adam en ucuz 10 liralık sigaradan bile alsa sayende her sene 7300 TL kar etti. Hele ki o adam yurt dışı kökenli bir markanın sigarasını içiyorsa ülkene 7300 TL kazandırdın. Hatta belki adam sigarayı bıraktıktan sonra çok huzurlu olup başka insanlara örnek oldu. Kim bilir belki sayende bir orman yangını önlendi.

Unutma değişim bulaşıcıdır. 

Sağlıklı ve daha huzurlu bir gelecek dileğiyle. Kendinize iyi bakın :)

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır