Agalara Geldik

Takip Edin

Türk Alman Kitabevi Nasıl Bir Yer - Agasal #9



By  İkram     17:00:00    Etiketler:,,,, 

(Es gibt eine Deutsche Übersetzung am Ende der Text)

Böyle bir başlık atınca kendimi Youtuber gibi hissettim ama olsun. Bugün sizlere bir arkadaşımla gittiğim Türk-Alman Kitabevi'nden biraz bahsetmek istiyorum. (Almancası: Türkische-Deutsche Buchhandlung)


Ülkemizde bildiğiniz üzere -her ne kadar son zamanlarda bizi biraz salmış olsa da- Alman turistler/Almanya'daki gurbetçilerimiz çok sayıda bulunuyorlar. Çoğunluğu havasının güzelliğinden dolayı ülkemizi tercih eden bu turistler, belli bir zaman sonra Almanya ve Almanca duymaya hasret duymaya başlıyorlar. İşte tam bu noktada devreye Türk Alman Kitabevi giriyor. Türk Alman Kitabevi özellikle adımınızı attığınız anda Almanca sesler, konuşmalar, gülüşmeler duyduğunuz bir yer. Yani iki katlı ufak tefek küçük bir Almanya diyebiliriz.

Taksim, İstiklal caddesinin sonunda yer alan bu minik kitap evi çoğu kişi tarafından isminin aksine Alman-Türk "kafesi" olarak tanınan bir yer. Dışarıdan bakıldığında sadece kahve içilip sohbet edilen bir yermiş gibi görünmesine rağmen aslında içi bambaşka bir ortam. Boydan boya okumalık veya satış işlemleri için kitaplıklara dizilmiş kitaplar, çocuklar için boyama-çizme yapabilecekleri minik masa - sandalyeler, neşeli çalışanlar ve inanılmaz sıcakkanlı müşterileriyle beni büyüledi.

Kendi tecrübelerime ve çoğu insanın (hatta bizzat Almanların söylediği) şeylere göre normalde Almanlar aşırı soğuk insanlar. Ama dün gittiğim bu kafe-kitabevinde karşılaştığım Almanlar aşırı sıcak kanlı insanlardı.

Yanımızdaki büyükçe masada benle yaşıt olabilecek bir kadın oturuyordu. Almanca A2 kitabı açmış kendi başına bir şeyler yazıp öğrenmeye çalışıyordu. Mekan kalabalık olduğu ve kızın oturduğu masa rahatça altı kişiyi alabileceği için, üç kişilik bir Alman grup kızın yanına oturdu. İlk başta kendi aralarında sohbet edip gülüştüler, daha sonra kızla sohbet etmeye çalışıp ona neler yapmak istediğini, neden Almanca öğrendiğini falan sordular. Kızdaki Almanca birazcık daha iyi olsaydı eminim çok daha uzun bir müddet konuşur, gülüşürlerdi.



Yani eğer Almanca öğreniyorsanız kesinlikle uğramanız gereken bir yer. Ayrıca üzerinize afiyet latte'leri 10 TL ve çok güzel. Kimse başınızda beklemiyor. Sipariş verdin mi ya da verecek misin diye sormuyor. Kahven çayın bittiğinde hemen masandan boşları alıp seni psikolojik olarak gerginliğe sokmuyor. Bunlar da Türk Alman Kitabevini diğer kafelerden veya kitap evlerinden ayıran bir başka özelliği.

Uzun lafın kısası eğer Almanya'ya gidecek paranız yoksa veya Almanya'dan gelip orayı özlediyseniz, bir arkadaşınızı da alıp Alman Türk Kitabevine gidebilirsiniz. Ucuza arkadaş edinebilir, ya da hiç değilse diğerlerinin konuşmalarını dinlemeye çalışarak kulağınızı bu dile alıştırabilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz? Siz de gitmek ister miydiniz ya da daha önce duyup, gittiniz mi? Aşağıdaki yorum panelinden çekinmeden yorum atabilirsiniz, gelen yorumların hepsini cevaplıyorum :) Sağlıcakla kalın

---- Deutsche Text ---


Die Türkei ist ein großes Land mit alten und starken Verbindungen zu Deutschland. Deswegen gibt es zu vielen Personen, die Deutsch oder Deutsch-Türkish sind, mit seiner Freunde an der Straßen von İstanbul spazieren. Einege von ihnen leben hier für ein paar Monate und natürlich nach einer kurze Zeit vermissen sie Deutschland und ihre muttersprache. Da kommt die Türkisch-Deutsche Buchandlung ins Spiel. Die Türkisch-Deutsche Buchhandlung ist ein Kafe mit Büchern, dass meisten Kundigen des Cafes entweder Deutsch kann oder Deutsch lernen. Aus diesem Grund ist es einfach ein kleines Deutschland mit 2 Stöcke.




Die Buchhandlung liegt am Ende der İstiklal Straße in Taksim. Die Menschen tendieren dazu, es mit einem gewöhnliches Cafe zu verwechseln, weil es so ausziehst. Aber in einem ersten Schritt bemerken sie den Unterschied. Es gibt Büchereien überall, in denen es vielen Büchern in auch türkisch oder deutsch geschrieben werden gibt. Und es gibt kleinen Tische und Stuhle, die von Kinderbücher umgeben ist.

Die Preise sind auch günstig. Die meisten heiß Trinken kostet ungefähr 10 Liras. Kurz gesagt, wenn sie Deutschland vermisst haben oder sie vielleicht deutsch in İstanbul hören möchte, können sie direkt nach Türkische Deutsche Buchhandlung gehen um ihre Sehnsucht zu stillen

Was denken sie daran? Möchten sie diese Buchhandlung besuchen? Schreib mir ein Kommentar unter diesem Text und ich werde alles antworten :)

Auf wiedersehen!

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

2 yorum:

  1. bende en kısa zamanda ziyaret edeceğim paylaşımın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım siz de benim kadar beğenirsiniz :)

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır