Agalara Geldik

Takip Edin

Black Friday Ne Zaman - Geçen Sene En Çok Satan 5 Şey



By  İkram     12:30:00    Etiketler:,,,,, 


Geçen senenin indirim çılgınlığı yaşatan o muhteşem cuması Black Friday bu sene de kapıya dayandı. Herkesin heyecanla beklediği Black Friday ne zaman diye düşünüyor olabilirsiniz. Hiç uzatmadan söyleyeyim, Black friday bu sene 23 Kasım 2018'de de büyük bir coşkuyla kutlanacak gibi görünüyor.

Peki geçen sene Black Friday'de en çok alınan şeyler nelerdi merak ediyor musunuz? Bir şeyleri üst düzey fırsatlarla yakalamak istiyorsunuz ama daha ne alacağınıza karar veremediniz mi?



O halde tam aradığınız yazıyı buldunuz. Bu seneki kara cuma (black friday) gecesinde ne alacağınıza karar vermek için geçen senenin en çok satın alınan ürünlerine bakabiliriz.

Öncelikle konuya tam olarak hakim olmayan arkadaşlar için kısa bir giriş yapmak istiyorum. Black Friday Amerika'da şükran gününden sonra olan ilk cuma gecesine deniliyor. İnsanlar yıl başı daha doğrusu Noel Bayramları için alışverişler yapmaya başlıyorlar. Bu yüzden mağazalar sabahları daha erken açıp geceleri de daha geç kapatıyorlar. İnanılmaz indirimler yapıp insanları alışverişe teşvik ediyorlar. Geçen sene de küresel olarak patlayan bu Black Friday indirimleri bu sene 23 Kasım gününde yine çok güzel indirimlerle karşımıza çıkacak.

Ancak geçen sene param yoktu diye alışveriş yapamadım diyenleriniz olabilir. Ya da ne alacağıma karar veremedim diyor olabilirsiniz. İşte tam olarak bu yüzden geçen seneki Black Friday'de en çok satılan 5 şey listesini hazırlama kararı aldım.

Bu arada söylemek isterim ki yurt dışında satılan bazı ürünlerin Türkçe dil desteği olmadığı için onları listeye ekleyemiyorum.

-------♫-------

5- Kamera ve Teleskoplar


Fotoğrafçılık her zaman çoğu insanın hoşuna giden bir hobidir. Her ne kadar artık profesyonel kameralar bırakılıp akıllı telefonlar kullanılmaya başlanılsa da, hala dışarıda bir yerlerde kameralara para verecek bir Youtuber veya İnstagram fenomeni bulunuyor.

Şaka bir yana Go pro gibi profesyonel ve minik kameralar özellikle tatillerde çok eğlenceli görüntüleri kaydetmede işinize yarayabilir. Veyahut Drone gibi hem kamerası olan hem de uçan bir alet alabilir, havadan görüntüler kaydedebilirsiniz.

Ya da Astolojik olaylara ilgiliyseniz, kampa gitmeyi seviyorsanız, çıplak gözle yıldızlara bakmak hoşunuza gidiyorsa güzel ve ucuz bir teleskop alabilirsiniz. (Yalvarırım sadece yıldızlara bakmak amacı ile kullanın)

-------♫-------

4- Giyim sektörü ve takılar


Herkes kaliteli giyinmeyi ve daha farklı kıyafetlere sahip olmayı sever. Black Friday ise eğer yakalayabilirseniz ucuza kıyafet bulmak için kaçınılmaz bir fırsat. Paranızı biriktirin ve Black Friday gecesinden erken yatın. Ertesi gün Alışveriş Merkezleri'ne koşup cebinizdeki parayla bir senelik kıyafetinizi alabilirsiniz. Tek problem yüzlerce kişi sırada olacağı için hangi kıyafetin size yakışacağına karar vermeniz oldukça zor olacaktır.

Verebileceğim tek tavsiye kendi bedeninizi bilmeniz, size hangi renklerin yakıştığını öğrenmeniz, ardından internet sitelerini takip etmeniz. Zaten yüzde yetmişe varan indirimler diye bas bas bağıracaklarına hiç şüphem yok.

Bu sene yüzde yetmişten fazla indirim bile görebiliriz. Son aylarda dolar kurunu bahane edip, kıyafetleri gerçek fiyatının iki katına satan insanlar Black Friday gününde yüzde seksen indirim adı altında aslında yüzde kırk indirimle satışa çıkartacaklardır. Dikkatli olmakta fayda var.

-------♫-------

3- Akıllı Cihazlar 


Son on yılda gelişen teknoloji ile beraber yediden yetmişe herkesin hayatına giren akıllı cihazlar tabi ki indirime girdiğinde çoğu kişi tarafından kapış kapış gidecektir. Akıllı telefonlar, tablet / bilgisayarlar, akıllı saatler ve bunların diğer aksesuarları özellikle şu anki Türkiye ekonomisinde oldukça cep yakan düzeylerde geziniyor.

Artan dolarla doğru orantıda yükselen fiyatlar çoğu insanın canını sıkıyor. Bu da indirime girdiği anda herkesin elinde avucunda olan parayı bunlara harcamasına sebep oluyor. Size tavsiyem daha ucuza almak istiyorsanız yerli malı telefonları satın almanız olacaktır. Yerli de alsanız yabancı da alsanız bir telefonu maksimum kullanacağınız ömür 3 senedir. Bu yaşını doldurduktan sonra ya sizin hatanız ya da üretimde verilen ömür yüzünden telefon yavaş yavaş eskiyecektir. Eğer harika kullanıp bu ömrü 5 seneye kadar çıkartırsanız, yeni modeller çıkması ile telefonunuz gözden düşecektir.

Bu yüzden indirim boyutunun gözünüzü boyamasına izin vermeyin. Yurt dışı menşeili ürünlere olan bu tüketim fazlalığı yine bizim cebimizden vergi, fatura, benzin fiyatlarında artış olarak çıkmaya başlayacağı için gereksiz harcamalardan uzak durmak hem sizin için hem de ülkemiz için en iyisi olacaktır.

-------♫-------

2- Uçak bileti


Herhalde yapılabilecek en mantıklı harcamalardan birisi bu olacaktır. Telefon veya bilgisayar almaya nazaran tatil yapmak insanın huzuru bulmasında ve stresini boşaltmasında en önemli yollardan birisidir. Hele bir de normal fiyatından çok çok daha ucuza bir tatil fırsatı yakalarsanız tadından yenilmez. Malum Dolar ve Euro'nun seyri de şu sıralar düşüş üzerine.

Bu da demek oluyor ki kendinize bir yaz planı yapıp önceden nerelere gitmek istediğinizi seçebilirsiniz. Biletinizi aylar sonrasına alıp o zamana kadar cebinize para ayırmanız da işin en güzel kısmı olacaktır.

Ya da size bir taktik vereyim, biletinizi sonraki kış ayına yılbaşı için alın. Bir de yılbaşında Avrupa'yı görün. Kutlamalar, partiler, eğlenceler, ışıklar ve daha nice hoş şeyler arasında güzel zamanlar geçirmek için birebir olur.

-------♫-------

1- DNA testi


Geçen senenin en çok alınanları arasında, MyHeritage isimli dünyanın çoğu ülkesinden milyarlarca insanın uyguladığı DNA testi geliyor. Normal fiyatı 80-100 Dolar civarında olan DNA testi şuan (2 Kasım) 59 Amerikan Doları olarak satılıyor.

Bu DNA testinin en güzel kısmı sizin genlerinizi ölçüp atalarınızın yüzde kaç olarak nereden geldiğini ve hangi ülkelerle uzaktan veya yakından bağınız olduğunu ortaya çıkartıyor. Türkiye'deki çoğu insanın Orta Asya Türk genlerine yaklaşık olarak yüzde 5 ve yüzde 15 arasında sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Bunun nedenini kısaca açıklamak gerekirse Türkler 1071'de Anadoluya girdiklerinde Anadolu bomboş bir bölge değildi. Hititler, Romalılar, Yunanlar, Lidyalılar, Luwianlar, Galatalılar (Keltik/celtic kökenli insanlar, yani bugünkü Almanya taraflarından göç etmiştirler) ve daha nice farklı uluslar zaten burada Bizans boyundurluğu altında yaşamaktaydı. Ardından biz geldik ve Bizans yönetiminden Selçuklu yönetimi altına girdiler. Aslında burada biz geldik diyemeyiz çünkü şuanki biz bu Anadolu'da yaşayan tüm ulusların ortak torunlarıyız. Adeta karışımlarıyız diyebiliriz. Bu da ülkemizdeki kumral, sarışın, renkli gözlü dış görünüşe sahip insanlarımızın varlığını biraz olsun açıklıyor.

Belli bir tarihe kadar (sanırsam 1600lü yıllar) Türklük tanımı bir insanın Türkçe konuşup müslümanlığa geçmesi üzerinden yapılıyordu. Müslüman olmuş bir Yunan, Müslüman ismi ile yaşamına devam ederse o da Türk olarak görülüyordu. Zamanla milliyetçilik kavramı ortaya çıkmış ve kan bağı önem kazanmıştı. Ancak bu gerçekleşene kadar Anadolu müslümanlaşmış, Türkleşmişti.

Buna ek olarak 1300-1500 yılları arasında devşirme sisteminin olması, Osmanlı imparatorluğunun dünya üzerindeki hatrı sayılır üstünlüğü ve her ne kadar çok anlatılmasa da farklı ülkelerden köle-cariye ya da eş olarak getirilen yabancı uyruklu insanların bolluğu ülkemizdeki genetik çeşitliliği bir hayli arttırmıştır.

İşte tam olarak bu yüzden benim en çok merak ettiğim şeylerden birisi atalarımın hangi milletlerin birleşimi olduğu, hangi topraklardan göçüp bu noktaya ulaşmamı sağladıkları.

Ayrıca bu DNA analizinin bir başka güzel yanı ise her zaman yeni üyeler tarafından yapılması ve sizin genlerinize çok çok uyuşan insanları, yani uzaktan kuzenlerinizi size bildirmesi.

Daha açık anlatmak gerekirse ortak akrabalardan geldiğiniz her yeni insan size Mail yoluyla bildiriliyor. Hatta benim bildiğim şuan Hollanda'da yaşayan Barış isimli bir Türk arkadaş hemen üst mahallelerden birinde yaşayan bir kuzenini bulmuş.

Ailelerini tanıştırmış ve bazı yaşlı akrabalarının gerçekten aynı kişi olduklarını öğrenmişler. Tam anlamıyla inanılmaz bir olay değil de nedir?

-------♫-------


Bir yazının daha sonuna geldik, umarım hoşunuza gitmiştir. Sizin bu Black Friday'de almak istediğiniz şeyler neler? Ya da burada yazmayan ama eklemek istediğiniz bir şeyler var mı? Söylemek istediğiniz her şeyi aşağıdaki yorumlar bölümünde yazarak bana ulaştırabilirsiniz, bütün yorumları okuyor ve cevaplıyor olacağım.

Sağlıcakla kalın :)

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

3 yorum:

  1. Bu DNA tespit aracını geçen sene alacaktım ama stokta bitti. Adamlar çekirge sürüsü gibi saldırıp hepsini aldılar. Bu senede uygulanan ambargo falan derken ucuzlamaz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef geçen sene ile aynı oranda indirime girerse eğer, bu sene geçen seneye nazaran daha pahalı olacaktır. Yani 40$ olsa geçen sene 3,80 dolar kurundan hesaplayacaktık bu sene 5,50'den hesaplamak zorundayız. Ah Trump ah... iki kuruşluk zevkimiz vardı

      Sil
    2. Aynen hocam tüm dünyayı etkiledi pezevenk :D

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır