Agalara Geldik

Takip Edin

Game of Thrones'a Hikayesini Veren Savaş - War of the Roses



By  İkram     12:00:00    Etiketler:,,, 


Game of Thrones hayranlarına küçük bir bilgilendirmem var. Game of Thrones'un aslında İngiltere tarihinin fantezi biçiminde kurgulanmış hali olduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız üzülmeyin. Bu bugün öğrendiğiniz en basit şey olacak. Bugünkü yazıda sizlere Game of Thrones'taki tarihi göndermeleri ve Game of Thrones'a hikayesini veren savaşı yani Güller Savaşını anlatacağım.

Güller savaşı (War of the Roses) Nedir?



Güller savaşı İngiltere kralı 3. Edward'ın ölümünden sonra ortaya çıkar. Edward'ın 4 adet erkek çocuğu olmuştur ve en büyük oğlu kendisinden bir sene önce ölmüştür. Normalde böyle bir durumda Tahtın diğer oğullarından birisine geçmesi gerekmektedir ama taht büyük oğlundan olan torununa geçer. Yani koca bir jenerasyonu atlar. Bu da neredeyse bir yüzyıl sürecek olan bir iktidar kavgasına yol açar.

Konuya girmeden önce Edward'ın diğer oğullarını bilmemiz gerekiyor. En büyük ve en küçük oğullarını bilmemiz gerekmiyor. İkinci büyük oğlunun adı Lancester'ın Dük'ü John, üçüncü oğlu ise York'un Dükü Edmund.

Lancester ismini Game of Thrones dizisinde Lannister olarak görüyoruz ve Lancester'lar kırmızı gülü temsil ediyorlar.
York ismini ise Stark'lar olarak görüyoruz ve York'lar beyaz gülü temsil ediyorlar.

Babalarının ölümünden sonra John Lancester ve Edmund York (temsil ettikleri şehirleri soy isim gibi veriyorum çünkü birazdan çok kafanız karışacak) yeğenlerinin tahta geçmesine çok sinirlenirler. Bu yüzden John Lancester tahta gelip krallığı yeğeninden alır. John Lancester'ın ölümünden sonra tahta oğlu (VI) Henry Lancester gelir. Bu kişi Game of Thrones dizisinde Robert Baretheon rolünde karşımıza çıkar.

Edmund York ise Robert York isimli bir çocuğa sahip olmuştur. Robert York diziden Ned Stark rolüyle bildiğimiz kişidir ve Henry Lancester ile yakın arkadaşlardır. Aynı Ned ve Robert'ın olduğu gibi. Ama Henry Lancester iyi bir yönetici değildir. Psikolojik rahatsızlıkları ile ünlü olan Henry Lancester, yanlış tavsiyeler üzerine Fransız desteğini almak için bir Fransız prensesi ile evlendirilir. Margeret of Anjou (Cercei Lannister) Henry Lancester ile evlendikten sonra Richard York (Ned) ile çok karşıtlığa düşer ve kocasını ona karşı doldurur. Richard İrlanda'ya gönderilir ve daha sonra geri gelip Kralın koruyucusu ünvanına sahip olur. (King's Hand) Ama Sonra bu ünvanı yine elinden alınır ve adamları ile krallığa karşı savaş başlatır.

Margeret Anjou bir şekilde bu savaşı bastırır ve savaş sırasında Richard of York'un kafasını kestirir ve bir kazığa asar. Richard York'un oğlu (IV) Edward York (Robb Stark) babasının başlattığı savaşa devam eder ve güçlü krallardan destek almaya başlar. En güçlü destekçisini bir evlilik anlaşması ile yapmıştır. Bu destek ile savaşa başlayan Edward York, Henry Lancester'ı hapse attırır ama evlilik anlaşmasını yapmayıp başka bir kadınla evlenir. Bu da dizide Red Wedding olarak karşımıza çıkmaktadır.

Edward York'un tahtta kalış süresi boyunca ortalık sakinleşmiştir. Margeret ve oğlu sürgün edilmiştir. Edward ölmeden önce iki erkek çocuk bir de kız çocuk dünyaya getirmiştir. Öldükten sonra ise (III) Richard (Stannis) tahtın gerçek sahibi olduğunu iddia edip iki erkek çocuğu  hapse attırmış ve muhtemelen öldürtmüştür. Richard bundan önce de çocukları öldürmek gibi davranışlarda bulunduğu söylenilen bir insandır. Dizide Stannis'in de çocuğunu öldürtmesi buraya göndermedir.

Ancak bu süre zarfında hiç beklenilmedik bir şey olur. Fransa'da sürgündeki bir Lancaster olan (VII) Henry Tudor (Deanerys Targeryen) ordusunu toplamaya başlamıştır. Toplanan ordu ve İngiltere içinden aldığı destek ile Richard'ı yenen Henry Tudor, Edward York'un (Robb Stark) kızı Elizabeth York ile evlenir. Böylece Lannister'ların kırmızı gülü ve York'ların beyaz gülü birleşmiş olur.

Bu son nokta insanların çok kafasını karıştırıyor. Çünkü şu ana kadar tarihe bağlı kalan Game of Thrones eğer yine tarihe bağlı kalacaksa krallığı birleştirmek için Deanerys ve Sansa'yı evlendirmeleri gerekmektedir. Çünkü Jon Snow tam olarak Stark değildir. Ancak böyle bir şeyin olması dizinin yaşandığı tarihe bakılırsa mümkün görünmüyor. O halde mümkün olan şey Jon Snow'un yani öğrenilen gerçek adıyla Aegon Targaryen'in Sansa Stark ile evlenip Krallıkları birleştirmesi gerekmektedir. Bu da Deanerys'in bu sezonda öleceği anlamına gelmektedir diyebilir miyiz?

Bu sonlama nasıl gelişecek tam olarak bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey varsa bu sezon en güzel sezon olarak hafızalara kazınacaktır.

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

8 yorum:

  1. Çok başarılı bir yazı ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. inkılap hocamızdan öğrendiğim bi hikayeydi benden başka bilenlerin de olmasına sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Popüler kültürü bilen ve öğrencileri ile ilgi çekici konuları tartışan bir inkîlab hocanız olduğu için çok şanslısın :) bizimkisi incicaps falan yapıyordu tarih ile ilgili - gülemiyorduk ama

      Sil
  3. Diziyi severek takip edenlerden biriyim ve herkes gibi son sezonunu da heyecanla bekliyorum :) Genel kültürün yanı sıra final hakkında tüyolar aldım teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :)

      Sil

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır