Agalara Geldik

Takip Edin

Zenci Kelimesi Irkçı/Offensive Bir Kelime Mi?



By  İkram     12:00:00    Etiketler:,,, 


Son zamanlarda bu tartışmaya çok sık rastlamaya başladım. Türkiye halkı da neredeyse diğer tüm halklar gibi gerek tarihsel gerekse gündemsel olaylardan dolayı bazı ırkları çok severken bazı ırklardan nefret eden bir millettir. Bu yüzden Türkiye'de Irkçılık yoktur demek kesinlikle yanlış olur. Aşırı milliyetçilik duygusuna kapılıp kendi hatalarımızın olmadığını düşünmemiz yanlış olacaktır.

Ancak Zenci kelimesi bunlardan çok daha farklı bir durumdur. Zenci kelimesinin kökeni Arapça'dır. Bu kelimenin Türkçedeki tam anlamı Siyahi demektir. Afrikalı bir ticaret şehri olan Zenj halkı, Osmanlılarla ilk ilişkilerinden sonra Zenji ismini almıştır.



Ancak Türkçe'de Siyahi insanlara hakaret etmek amacı ile oluşmuş bir kelime olmadığı için, yabancı film çevirilerinde İngilizce'deki "Nigger" yani hakaret amaçlı kullanılan zenci kelimesini "Zenci" olarak çevirmişler.

Hatta o hakaret duygusunu tam olarak veremediği için "You n*gga" cümlesini "Seni pis zenci" diye tercüme etmişler. Bu sayede zenci kelimesi ufak bir miktar da olsa ırkçı anlam kazanmaya başlamıştır.

Ancak Türkiye'de hiçbir zaman siyahi ırkçılığı Amerika veya Avrupa'da olduğu kadar ağır olmamıştır. Türkiye'de en çok ırkçılık gören insanlar ya Kürttür, ya Araptır ya da Yahudidir. Ama bunlar da kendi aralarında apayrı incelenebilir. Araplara olan ırkçılık genelde toplumun sol kesiminde fazlayken, Kürtlere olan ırkçılık sağ kesiminde daha fazladır. Yahudi düşmanlığı denilen antisemitizm ise güncel olaylardan kaynaklanan bir ırkçılıktır. Yine de tabloya baktığınızda toplumun çoğu Kürt, Arap ya da Yahudi diyerek ağır hakaret ve dışlanmaya maruz kalmaz.

Türklerin yaptığı ırkçılığın ana sebebi ülkelerine düşman olan insanlara karşıdır. Yani Kürt düşmanlığı zannedilen şey aslında PKK düşmanlığıdır. Ya da Arap düşmanlığı sanılan şey Birinci Dünya Savaşında bizi arkamızdan vurması ve ek olarak bazı Suriyelilerin burada olay çıkartmasından kaynaklanır. Zaten kendi başımıza oldukça karışık bir ülkeyken bir de mültecilerin içeriyi karıştırması toplumda doğal olarak toleransı azaltmıştır.

Yahudilere olan düşmanlık ise genelde ülke içindeki Yahudilere değil, aksine İsrail'deki Yahudilere karşı yapılmaktadır. Yahudi olduğunu açık açık söyleyen sanatçılarımız da bulunmaktadır ve yüzde doksan oranla ırkçılık görmemektedir. Tabi ki insanlar ünlendikçe sevmeyen insan kitlesi de çoğalmaktadır. Bu durumda hakaret etmek için onların milliyetini kullanmaları ilk başvuracakları yer olacaktır. Ama bu ırkçılıktan ziyade kişisel nefrete daha yakındır.

Uzun lafın kısası Türkiye'de son on yıla kadar Zenci kelimesi gayet normal ve hakaret olmayan bir kelimeydi. Aslına bakarsanız hala öyle. Ama bunu kullanmayı bırakmamız istenirse tabi ki Siyahi demeliyiz. Bir kelimeyi değiştirmek kimseyi öldürmez. Her şeyden önce insanın farklılıklara saygısı olduğunu ve medeni olduğunu gösterir.

Kim bu İkram

Adım İkram, önceden buraya yaşımı yazıyordum ancak her sene değiştiği için şu anda 1999 doğumluyum demeyi tercih ediyorum. Marmara Üniversitesi'nde Almanca Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. 2016'dan beri ara ara buraya bir şeyler karalıyorum ve senede bir bile olsa cebime para geçmesini sağlıyorum. Bana destek olmak isterseniz blogumu favorilerinize ekleyin de arada sırada açıp bakın, hangi konularda nasıl boş yapmışım.. Unutmadan bir de yorumlarınızı okumayı çok seviyorum. Her "yeni yorum bildirimi" geldiğinde kalbim pırpır atıyor haberiniz olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır